Friday 27 July 2012

Postcrossing postkort; BR-216040

Dette postkortet fikk jeg fra Sao Paulo, Brasil, fra en annen postcrosser.

Thursday 26 July 2012

Gladmat og stressa meg.

Var en liten tur innom Gladmat-festivalen i dag, og føler meg nærmest naiv når jeg trodde jeg skulle klare det uten å bli paralysert og stresset av store folkemengder, men neida. Heldigvis for min egen del overlevde jeg i nærmere en og en halv time før hodet mitt kapitulerte og ”bare måtte” komme meg vekk fra folkemylderet. Tror det er det lengste jeg har overlevd en Gladmat uten å ha gått på en form for medisiner. Det er ikke det at jeg misliker folk eller har sosialangst, jeg blir bare overveldet av for mye sanseinntrykk i tillegg til at jeg misliker det å ha folk for nærme meg og det å gå som ”sild i tønne”.

Det skal ikke bare bli syting ifra meg. Det var jo litt kjekt på Gladmaten også, med diverse god mat. I tillegg fikk jeg kjøpt en cd fra noen indianere som hadde en liten utendørskonsert i tillegg til en bok i en bokhandel. Alt er ikke mørkt og dystert på Gladmaten i Stavanger.

Nye Postcrossing kort

Her er tre av kortene jeg fikk via Postcrossing idag. To fra Nederland og et fra Russland.



Sunday 15 July 2012

Jeg, en tørrpinne?

De fleste av oss har noen dager hvor en er noe groggy. Jeg har en av de dagene i dag. For meg er det mest sannsynlig etterdrønningene av et migreneanfall jeg hadde i går. Til dere som aldri har hatt migrene; det er noe hersens dritt å ha migrene og dere skal være glade for at dere ikke har hatt det.

Uansett, så har jeg en av de dagene hvor jeg har minimalt med planer. Det regner ute og jeg har allerede kokt en kanne kaffe med karamellsmak, kjøpt på Amundsen Spesial da jeg var oppe i Haugesunds-området sist. I mangelvare av mer fornuftige ting å gjøre (kanskje bortsett fra å lese bøker), har jeg endt opp framfor dataen.

Av og til føler jeg at jeg har et utrolig kjedelig liv. Eller er det bare jeg som er kjedelig mon tro? Det er veldig mye jeg har lyst til å gjøre, men av og til er det en liten ting som kalles økonomi/penger som stopper meg. På den annen side, så bruker jeg ikke penger jeg ikke har. Jeg har ingen ambisjoner om å bli kredittgjeldslave. Jeg har for øyeblikket nok med å ha et studielån.

Som sagt, det er mye jeg har lyst til å gjøre, men i enkelte tilfeller stopper økonomien meg. Reise jorden rundt er en av de tingene jeg har lyst til, i tillegg til en bråte med andre ting. På en eller annen måte er det faktisk litt greit å ikke ha en månedslønn på 50.000 kroner; jeg blir automatisk tvunget til å prioritere hva jeg skal bruke penger på, og bare kjøpe det mest nødvendige. Det er mange ting jeg har lyst på, men som ikke er nødvendig å ha. De tingene er kjekke å kunne skrive på en ønskeliste når det er jul eller bursdag. Jeg er kanskje en sleip taktiker sånn sett, men når en har råd til det aller mest nødvendige, kan man ikke kjøpe ting i hytt og pine.

Hva pokker skjedde som gjorde at jeg plutselig bablet om noe så kjedelig som økonomi i et blogginnlegg? Jeg burde nesen skjerpe meg. :-P Noen søndager er avslapningsdager, i dag er en av dem.

Thursday 12 July 2012

Oppskrift; Vikingbrød

Mens jeg ryddet i noen papirer tidligere dag (ja, av og til er jeg en utrolig kjedelig person) kom jeg over en oppskrift jeg fikk tak i under en viking-festival på Avaldsnes i juni 2010. Jeg fikk ikke noe nøyaktig oppskrift, så det er bare å prøve seg frem.


Vikingbrød.
1 kilo melblanding bygg/rug/hvete/spelt
1/2 liter kulturmelk

Bland sammen mel og kulturmelk og la det stå i noen timer. Ikke spør meg hvor mange, kanskje en 4-5, eller over natten hvis du lager den på kvelden? En god stund ihvertfall.

Etterpå lager du små, runde og flate brød utav dem. Nesten litt som mini-pizza eller pitabrød. Stek dem på grillen eller bålet på begge sider til brødet er gjennomstekt. Vil anbefale kullgrill eller bål, for med gassgrill får en ikke helt samme smaken.

Wednesday 11 July 2012

Regnfullt sommerferiemodus

I noen tilfeller er det utrolig herlig å kunne stå opp om morgenen, ordne en kanne med kaffe og lure på hva jeg skal gjøre i dag, i stedet for å tusle halvveis i ørska bort på togstasjonen for å komme seg til jobb (selv om jeg faktisk liker den lille jobben jeg har på biblioteket).

Eneste minuset med å ha sommerferie er at regnfrie dager på Jæren er på kanten til å kvalifiseres som et mirakel (selv om det faktisk kan hende til tider, men ikke ofte nok). Greit nok, bøndene på Jæren får vann nok til avlingene sine og jeg får en unnskyldning for å gi meg i kast med sommerlesingen min. For øyeblikket har jeg en rundt fem bøker som jeg har lyst til å få lest i løpet av like mange uker (har realistiske forhåpninger til meg selv, siden ADD’en av og til kan kødde med konsentrasjonen min).

Bøkene i sommerlesingsprosjektet mitt er som følger;
Céline Curiol – Blindspor
Tove Jansson – Sommarboken
Tessa de Loo – Tvillingene
Assia Djebar – Ingen steder i min fars hus
Helge Torvund – Vivaldi

Med andre ord; fem bøker, fem forfattere og like mange land er representert. De to øverste eier jeg selv, mens de tre nederste er lånt på biblioteket.

Det er utrolig herlig å ha skikkelig sommerferie. Det er den første jeg har hatt siden sommeren 2008 tror jeg. De to årene etter flyttet jeg vel nærmere åtte ganger totalt sett, før jeg bosatte meg der jeg bor nå i høsten 2010. Man kan vel trygt si at jeg levde i esker en stund, noe jeg ble møkka lei av etter en stund (hvem hadde ikke blitt?).

Så for øyeblikket kan jeg slappe av med en kanne kaffe, sommerlesing og stikke hodet ut døra en gang i blant for å sjekke at de to søte villkattene som lusker rundt utenfor leiligheten min har mat. Egentlig har jeg ikke så veldig mye å klage over for øyeblikket. Må bare nyte de gode dagene det beste jeg kan, for en vet aldri når neste problem dukker opp.

Monday 9 July 2012

Bokanmeldelse; I skyggen av forspilt kjærlighet av Mehmed Uzun

Romanen forteller en historie om Memduh Selim, som i 1976 ligger på dødsleiet. Det er tilbakeblikk på mange år i eksil i forskjellige land rundt Midt-Østen. Hans politiske engasjement som kurder og en tapt kjærlighet.

"Tre linjer. På kurdisk, i arabisk skrift:

Hvorfor har kurderne
ingen del i verdens rikdom?
Hvorfor er de dømt til å lide?"
(fra side 203)

Boka har en melankolsk overtone, med et poetisk språk som er nesten på kanten til å være litt pompøst til tider.

Allikevel liker jeg boka, av den grunn at jeg lenge har vært interessert i samfunns-konflikter. Det er viktig at begge sider av historien blir fortalt, og at ting kommer frem i søkelys og aldri blir glemt.

Friday 6 July 2012

Ørliten bok-oppdatering

For øyeblikket leser jeg I skyggen av forspilt kjærlighet av Mehmed Uzum, før jeg så skal gi meg i kast med Sommarboken av Tove Jansson. Grunnen til at jeg skal lese sistnevnte bok, er en lesesirkel-greie bokbloggen til NRK har.